søndag 23. oktober 2011

Fem kategorier

Dette innlegget består av fem kategorier. Disse katergoriene er lys, sykkel, høst, dyr og blomster og til slutt komposisjon. Dete betyr rett og slett at denne gangen skal vi legge ut 10 bilder innen en eller flere av disse kategoriene. Til bildene skal vi skrive
- Hva er ideen? 
- Hvordan er komposisjonen? 
- Hvordan er lyset? 
- Hvilket fotoapparat har jeg brukt? 
- Hvilke innstillinger er brukt (ISO, blender, lukker)? 
- Hvordan har jeg eventuelt redigert fotoet? 
- Hvilken av de fem kategoriene hører fotoet til? 
- Hva har jeg lært? 
   
Så når dette er sagt, er det bare til å begynne.

Ideen bak dette bildet er å vise hvordan vi bruker blenderfunksjonen for å få stor eller liten dybdeskarphet. Her er blenderåpningen på f/4,8, det vi si at det er liten bildeskarphet. Bildet har to interessepunkter som fanger oppmerksomheten til seeren. Den ene er ringen, som er i fokus samtidig som den ligger i et interessepunkt. Den andre er øyet til jenta. Øyet til jenta ligger ikke i det gylne snitt eller et opplagt  interessepunkt. Grunnen til at øyet fanger oppmerksomheten er pga fingrene som omkranser det og gjør det mer spennenede. Det er skrålinjer i bildet noe som gir bevegelse til bildet. Lyskilden er solen filtrert gjennom et lag med skyer, indirekte lys, der det ikke kommer noe spesielt med skygger eller kontraster. Blitz var heller ikke brukt. ISO var på 100, noe som passer greit til naturlig lys. Lukekrtiden i dette bildet var 1/200 noe som gjør at vi delvis fanger bevegelsen, men at viss motivet/kameraet bevegels seg kan vi fortsatt skimte bevegelsen. Bildet er ikke redigert og står her i all sin uredigerte prakt. kategoriene dette bildet hører til er LYS og KOMPOSISJON. Kamera som ble brukt var NIKON speilreflekskamera.


Ideen til dette fargerike bildet var KOMPOSISJON og er også innenfor nevnte kategori. Som du ser er den gule slikkepinnen i fokus samt i et interessepunkt, noe som fanger vår oppmerksomhet. ISO er på 800 noe som er grei for kunstig lys. Dette bildet er tatt inne på skolen, uten blitz i en gang uten vinduer. Defor er lyset helt og holdent kommer fra en lampe i taket, altså indirekte lys. Her har jeg brukt et FUJIFILM FinePix F60fd kompaktkamera til bildene. Siden det er et kompaktkamera har jeg ikke kunnet gjøre så mye med instillingene, men lukkertiden er på 1/120 noe som fanger bevegelsen, men samtidig lar den henge igjen litt utydelig. Blenderåpning er på f/2,8. Dette gir liten dybdeskarphet, noe som er tydelig i dette bildet. Innen redigering har jeg gjort bildet lysere for bedre å få ut fargene i bildet. Descerre er originalen gått tapt og jeg kan ikke vise hvordan bildet så ut før. 
Dette bildet ble tatt om morgenen fra busstoppet mitt. Jeg synes lyset var så fint at jeg ville ta et bilde av det. jeg mener selv at dette bildet går innenfor ALLE de fem kategoriene, LYS, SYKKEL, HØST, DYR OG BLOMSTER og til slutt KOMPOSISJON. Grunnen til at jeg syns det er pga sykkelen som farer gjennom bildet, sauene på marken bak veien, komposisjon pga lyktestolpen, skyene, plasseringen av sykkelen og skrålinjene. Lyset er fantastisk og kommer som regel bare sent på sommeren eller tidlig på høsten og passer derfor inn i kategorien høst også. Lyset er naturlig, og siden solen er på vei opp er det ikke helt indirekte, men ikke direkte heller. Bildet ble tatt med et FUJIFILM FinePix F60fd kompaktkamera med ISO på 200, lukkertid 1/200 og blender på f/2,8. etter at bilet ble tatt har jeg gjort det litt varmere i fargen. jeg har lært at bildemotiver kan dukke opp når som helt og når som helst, samt at det alltid er greit å ha med seg kamera. Jeg hadde ikke klart å ta dette bildet på samme måte viss jeg ikke hadde hatt opplæringen i trykk og foto med meg.
Originalbilde
Dette bildet hører til kategoriene HØST og DYR OG BLOMSTER, samt KOMPOSISJON. Jeg var ute og tok bilder med mitt FUJIFILM FinePix F60fd kompaktkamera da jeg kom over dette utsøkte eksemplaret av en tistelblomst. Som dere sikkert er klar over, dukker disse som regel opp om sensommer, tidlig høst. Bildet er tatt med blender på f/2,8. Som dere ser kommer da blomsten i fokus mens bakgrunnen blir utydelig. Lukkertid er på 1/280 mens ISOen er på 200. Siden det er et kompaktkamera er ISO på 200 det laveste jeg kommer. Men som du ser funker det helt greit. Blomsten er i det gylne snitt og fanger derfor oppmerksomheten. Det at blomsten har et tydelig farge hjelper selvsagt også en smule, for ikke å si et helt brød. Bildet er uredigert og skjønt i sin naturlige form. Lyset er indirekte overlys. Jeg har lært å plassere objektet jeg vil ta bilde av på gunstige plasser innen "rammen".

Dette bildet ble tatt for å teste ut hva som skjedde viss vi hadde høy eller lav ISO. Dette bildet har ISO på 3200, noe som gjør at kameraet tar inn veldig mye lys og gjør at små detaljer ofte blir visket ut pga lysmengden. Kombinert med en blenderåpning på f/4,0 og en lukkertid på 1/30 gjør det at eventuell bevegelse i bildet vil vise og at det er liten dybdeskarphet der. Jenta i bakgrunnen er i fokus, men det er ikke forgrunnen. Lyskilden er lampene i taket samt sidelys fra vinduene til høyre i bildet. Ansiktet til jenta er i det gylne snitt og er derfor hovedpersonen i bildet. Dette bildet hører til kategoriene LYS og KOMPOSISJON. Bildet er ikke redigert. Her lærte vi at vi må stille ISOen alt etter lysmengden rundt oss. Er vi inne er det greit med høyere ISO enn viss vi er ute i skarpt sollys. Kamera brukt er NIKON D3100 speilreflekskamera.
Igjen er det testing med ISO. Kamera brukt er NIKON D3100 speilreflekskamera. Her er ISO på 400, noe som gjør at bildet er litt vel mørkt. Hadde bildet blitt tatt ute hadde denne ISOinstillingen vært bedre. Dette bildet hører til under LYS. Jeg har ikke så mye å si om dette bildet men det er ikke redigert, ISO er 400, blender er på f/5,3 og lukkertid er 1/80. Lyset kommer fra taket og er indirekte og kunstig. En annen lyskilde er sidelys fra vinduene til venstre. Hovedfokus er på skriften på tavlen. Det er ingen interessepunkter i dette bildet, noe som gjør bildet kjedelig og ikke noe du ville hengt opp på stueveggen.
Her er det eksperimentering med lukkertid som er ideen bak, pluss å ha det morsomt med å se på folk løpe rundt og runt en lyktestolpe selvsagt. Kamera brukt er Kamera brukt er NIKON D3100 speilreflekskamera. Lukkertiden er 1/15, noe som betyr at bildet viser bevegelsen. Du kan se fartsstripene og i hvilken retning jentene beveger seg i. Blenderåpningen er f/22,0 noe som gjør at dybdeskarpheten er stor. Både forgrunn og bakrunn er tydelig. Vel, tydelig og tydelig. På grunn av lukkertiden er jentene utydelige, men det er på grunn av bevegelsen, ikke dybdeskarpheten. Jeg har ikke redigert bildet. og siden ISOen er på 1600, noe som passer best til litt mørke rom inne eller på kvelden, er bildet relativt lyst. Lyskilden er indirkete, naturlig overlys fra en overskyet himmel utenfor Vågen videregående skole. hær lærte jeg at bilder kan bli gode selv om hovedpersonene i bildet beveger på seg. Kategorien er LYS.
Her var ideen bak å finne komposisjoner  rund om på skolens område. Jeg fant et sykekstativ med en del sykler i og fant ut at det kunne bli interessant å ta bilder mellom hjulene på dem. Her ser du resultatet. Bildet er tatt med et FUJIFILM FinePix F60fd kompaktkamera. Lukkertiden er 1/15, blenderåpningen er f/22, o og ISO er på 1600. Bildet hører til under kategoriene SYKKEL, KOMPOSISJON og LYS. Lyskilden er indirekte, naturlig overlys fra overskyet himmel. Mellomrommet mellom hjulene og trøene lager en gang gjennom alle syklene noe som fanger oppmerksomheten din. det at det er lysere i enden av "tunellen" hjelper også som en bonus. Tunellen er plassert i det gylne snitt. Blenderåpningstiden på f/22 gjør at dybdeskarpheten i bildet er stor. Både forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn er like skarpe. Bildet er ikke redigert.
Ideen bak dette bildet er den samme som det forrige bildet, komposisjonteori. ISOen er på 200 noe som passer greit til et utendørsbilde. Lyset er kraftig bakfra noe som indikerer at vi står under et tak eller noe lignende. På denne måten får vi kontrast, men også litt midre detaljer på syklene siden de da blir mørkere. Blenderåpningen er på f/2,8 noe som gir liten dybdeskarphet. Du kan se at hjulet helt fremderst er utydelig, syklene i mellomgrunnen er tydelige og bakgrunnen er utydelig. Lukkertiden er 1/320, altså er bevegelsen delvis fanget, men siden syklene står i ro, legger vi ikke noe særlig merke til det. Dette bildet ble tatt med etFUJIFILM FinePix F60fd kompaktkamera og tilhører kategoriene SYKKEL, LYS og KOMPSISJON. Fotografiet er ikke redigert. jeg har lært at bilder ike alltid trenger å være "vakre" med mange farger for å fungere.

Dette bildet er tatt med et FUJIFILM FinePix F60fd kompaktkamera. Jeg synes blomsten var så fin at jeg bare måtte ta bilde av den. Nå skal det være sagt at nesten alle de andre blomstene av dette slaget var visnet så jeg syns det var imponerende at den, som den ene overlevende, tviholdt på livet. Lukkertiden er 1/350. Det vil si at jeg fortsatt fanger bevegelsen, men at bevegelsen viser mer igjen enn viss det hadde vært 1/200. Blenderen er på f/2,8 altså liten dybdeskarphet. Bildet er uredigert siden jeg mente at med all den fargen, var det rett og slett ingen måte å kunne gjøre det bedre på. ISO er på 200 altså greitt for både inne og ute. Lyset er indirekte overlys som kommer fra en overskyet himmel. Du kan se fra regndråpene på blomsten at det nettopp har regnet. Dette inkluderer litt mer følelse til bildet syns jeg. bildet hører til kategoriene DYR OG BLOMSTER, KOMPOSISJON og HØST. Jeg tror dette er det bildet jeg er mest fornøyd med, til tross for at kamerasettingen ikke er den mest optimale. Jeg er en stor fan av fargen oransje og grønn er yndligsfargen min, Jeg syns at dette bildet rett og slett står ut fra mengden. Dette er mitt beste bilde.

Så det var alt for denne gang, håper dere syns det var verdt å komme innom denne gang også . :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar